Türkiye Kupası, 1962 yılından beri Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen bir çeşit futbol turnuvasıdır. Bu kupa Türkiye için geleneksel bir kupa olduğu için takımlar bazında manevi anlam taşır. Maddi olarak çok bir getirisi olmayan bu turnuvaya Bölgesel Amatör Lig’den Süper Lig’e kadar birçok takım katılır. 2005-2006 sezonlarından sonra Türkiye Kupası, önüne sponsor ismi almaya başlamıştır. 2009-10 sezonundan itibaren Ziraat Türkiye Kupası adıyla devam etmektedir.
Türkiye Kupası
Türkiye Kupasına toplamda 158 tane takım katılır. Bu takımlar, Bölgesel Amatör Lig’den 32, 3. Lig’de mücadele eden 54, 2. Lig’de mücadele eden 37, 1. Lig’de mücadele eden 18 takım ve Süper Lig de mücadele eden 18 olmak üzere turnuvaya katılırlar. Amatör liglerden de takımların katılmasıyla bir hayli güzelleşen bu kupa, izleyenlere ayrı bir heyecan verir. Alt liglerden gelip, Süper Lig’deki takımları yenen, 3 büyükleri yenen takımlar, izleyenlere futbolda her şeyin gerçek olduğunu bir kere daha gösterir. Süper Lig takımları ile karşılaşan takımlar, diğer maçlarda oynadıklarından biraz daha fazla hırslı ve istekli oynarlar. Bu da o takımları yenmelerine veya en azından büyük takımları zorlamalarına sebep olur. İzleyenlere de bu şekilde bir futbol şöleni sunmuş olurlar. Bu turnuvayı en çok kazanan takımların başında ise 18 şampiyonlukla Galatasaray geliyor.
Türkiye Kupası’nın Formatı
Türkiye Kupasının da kendine özgür bir formatı vardır. Kupanın başlangıcı olarak ilk önce ön eleme turu sonrasında birinci eleme, İkinci eleme, üçüncü eleme ve sonrasında ise grup aşaması olarak devam eder. Ön eleme turunda Bölgesel Amatör Lig takımları kendi arasında müsabakalar yapar. Birinci eleme turunda çıkan takımlarla, 3. Lig takımları karşılaşır. İkinci eleme turunda ise turnuvaya 2. Lig takımları, PTT 1.Lig takımları ve Süper Lig de son 8 sıranın takımları da dahil olur. Üçüncü eleme turunda geri kalan takımlar da katılır ve grup aşamasına geçilir. Her gruptan ilk 2 takımın çıktığı grup aşamasında 16 takım gruptan çıkar. Son 16 turu akabinde Çeyrek final, Yarı final olmak üzere 3 tur daha oynanır. Bu turların sonucunda Final müsabakası oynanır. Finalin oynanacağı saha TFF tarafından belirlenir ve tarafsız bir sahada oynanır. Bu kupayı kazanan takım bir sonraki sezon için formasın Türk bayrağını koymaya ve Türkiye Süper Kupasında oynamaya hak kazanır.